Poate parea ciudat ca un talent pe care il ai din nastere, asa cum este cel de a canta, sa necesite o pregatire specializata pentru care trebuie sa platesti. Multe persoane care poseda o voce superba considera ca nu au nevoie de lectii de canto, pe care le vad necesare doar pentru solistii mai putin talentati care vor sa compenseze lipsa talentului nativ prin cursuri predate de un profesor specializat. Nu este asa. Iata cateva motive pentru care merita sa iei lectii de canto.
In general omul invata sa faca cele mai multe lucruri imitand ceea ce vede sau aude la altii. Cand vine vorba despre a canta, imitarea poate fi un lucru periculos. Daca nu vei intelege cu adevarat ce se intampla cu vocea ta atunci cand o folosesti, si vei incerca sa faci melismele Christinei Aguilera sau sa atingi note inalte precum Alicia Keys, iti poti „rani” vocea. Motivul este simplu. Noi producem sunetul cu ajutorul diafragmei (un muschi care desparte toracele de abdomen) care creaza o presiune de aer intre diafragma si zona laringelui. Pentru cantatul corect, aceasta presiune se doreste a fi concentrata intre diafragma si rezonatori (sinusurile faciale). Cu cat presiunea este resimtita spre zona nasului, cu atat laringele si corzile vocale vor fi protejate. Daca presiunea se opreste in zona laringelui, ne face sa dorim un sunet mai puternic si nestiind cum sa il amplificam, de obicei producem presiune pe muschii gatului, fortand corzile vocale sa vibreze peste vibratia optima.
Deci, chiar daca esti norocos sa te nasti cu o voce buna, acesta trebuie sa fie un motiv in plus sa iei lectii de canto pentru a invata cum sa iti protejezi vocea, cum sa scapi de obiceiurile proaste si sa iti pastrezi vocea in forma buna pentru o perioada mai lunga.
Rolul unui profesor de canto este sa te invete sa iti descoperi intregul tau potential. Deseori elevii care iau lectii de canto descopera inca de la primele sedinte ca pot face lucruri pe care nu au crezut niciodata ca sunt in stare sa le faca, si asta doar punand in aplicare regulile de baza ale unei bune tehnici de cantat. Cand ai o baza solida, tot ceea ce iti mai trebuie este practica si vei descoperi ca vocea ta va incepe sa „creasca”.
Daca doresti sa fii un cantaret bun, trebuie sa stii ca oricine isi poate imbunatati vocea. Nu suntem toti precum Kelly Clarkson sau Whitney Houston, dar fiecare avem o voce unica, iar daca ajungi sa fii constient de propriile limite si sa iti iubesti propria voce, poti ajunge mult mai repede un bun performer. O scoala de muzica si cateva lectii de canto sunt un inceput bun pentru asta.