Contractii nastere – Care este durata lor?

Autor: Charmy

Fie ca tremuri de frica sau te simti cea mai curajoasa viitoare mamica din lume, in asteptarea lui bebe nu se poate sa nu fi pus si tu intrebarea (in cautarile pe internet, in discutia cu medicul sau cu prietenele deja mame): „cat dureaza travaliul”? Statisticile bazate pe raspunsurile femeilor care au nascut pot contine erori destul de semnificative pentru ca foarte multe au tendinta sa inceapa numaratoarea inca de la primele mici contractii, faza latenta a travaliului. Medicii, insa, prefera sa dea drumul cronometrului abia in momentul in care gravida intra in faza activa a travaliului.

Exista anumiti factori care influenteaza durata travaliului, iar dintre acestia, cei mai importanti sunt:

  • daca ai mai nascut, si cu cat timp in urma;
  • cat de rapida e dilatarea cervixului;
  • daca te misti sau stai imobilizata in timpul travaliului;
  • puterea contractiilor;
  • pozitia bebelusului;
  • daca optezi pentru epidurala sau nu.

Prima faza a travaliului, in care contractiile apar la intervale mari de timp si are loc dilatarea cervixului, dureaza intre 6 si 12 ore daca esti la prima nastere si considerabil mai putin daca ai mai nascut.

In timpul fazei active a travaliului, contractiile devin puternice, dese si regulate. In mod normal, aceasta etapa nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 ore (daca esti la prima nastere), desi in unele cazuri (foarte rare) se poate extinde pana la 8-12 ore. Daca, insa, ai mai nascut, este posibil chiar ca nasterea sa se produca in doar cateva minute.

Dupa ce bebelusul a fost adus pe lume, vei intra in a treia etapa a travaliului, in care vei continua sa impingi pentru a elimina placenta. In mod normal aceasta etapa dureaza intre 5 si 15 minute, dar se poate extinde pana la o ora, in situatia in care placenta nu s-a desprins in mod natural. In acest caz medicul iti va administra substante medicamentoase pentru a favoriza aparitia de contractii uterine si coborarea placentei.