In Imperiul Incaş, detoxifierea si curele de slabit cu argila se foloseau pe scara larga in alimentatie.
Papirusurile egiptene relevau ca medicii faraonilor utilizau pamantul argilos bogat in oxizi de fier, pentru a-si îngriji bolile, indienii din America utilizau argila atat in alimentatie, cat si in alte feluri si asa mai departe.
Dar ce este Argila – “acest lut miraculos”?
Argila e un amestec de alumosilicati (sare naturala a acizilor silicici, in a carei structura cristalina o parte din ionii de siliciu sint inlocuiti cu cei de aluminiu), care contine siliciu, aluminiu, mangan, titan, potasiu, calciu si sodiu. Este de asemenea bogata in substante active din punct de vedere biologic, saruri minerale si microelemente (magneziu, bariu, beriliu, fier, galiu, cupru, cobalt, molibden), care influenteaza in mod nemijlocit sistemul endocrin uman.
Cuprul continut in argila stimuleaza secretia fermentilor din ficat, a hormonilor din hipofiza si din pancreas, contribuie la schimbul corect de albumine, grasimi, hidrati de carbon si vitamine. In natura se gasesc mai multe feluri de argila: alba, verde, roşie, galbenă.
Argila alba sau caolinul consta în general din silicat de aluminiu cu adaos de silicat de magneziu si calciu. Prezenta magneziului, a fierului si a calciului permite folosirea caolinului in cazurile de extenuare si de demineralizare a organismului, in anemie, in afectiunile de natura oncologica.
Argila verde contine siliciu (49 la suta), aluminiu (5,6 la suta), oxid de fier (4,4 la suta), magneziu (4,2 la sută), oxizi alcalini de fier (3 la sută), apa (7,4 la suta). Datorita continutului ridicat de siliciu, argila verde este folosita in tratarea bolilor care apar o data cu inaintarea in varsta, ateroscleroza, tuberculoza, dar si in prevenirea semnelor de imbatranire a organismului. Argila roşie este de mare ajutor in bolile articulatiilor.
In ce Consta Dieta de Slabit cu Argila
Revenind la vechile papirusuri au fost gasite retete de tratare a diverselor inflamatii externe sau interne, infectiilor, abceselor, tulburarilor intestinale, chiar a sifilisului cu ajutorul argilei. Argila a fost foarte pretuita de Dioscorides, Plinius cel Batran, Avicena.
De asemenea Hipocrate scria ca argila si namolul marin elimina din organism tot ceea ce este vatamator si negativ, iar procesele inflamatoare din tesuturi trec in argila impreuna cu mirosul neplacut.
Unii dintre nutritionisti considera ca vedetele sunt fane ale acestei metode, pentru ca asigura organismului un fel de „curatare” de toate impuritatile.
Dar despre ce metoda e vorba? Una interesanta pentru pierderea în greutate. Si la care elementul principal, piesa de rezistenta, il reprezinta argila. Care se amestecă cu apa, este bogată în mangan – asociat cu eliminarea de metale grele şi toxine din organism. Argila rosie, cunoscuta sub numele de bentonita (compusa in principal din depozite de cenusa vulcanica), este preferata pentru consum, deoarece curata ficatul, colonul si creşte sistemul imunitar.
Metoda de Detoxifiere cu Argila
Una dintre metodele mentionate in testimonialele legate de beneficiile argilei mentioneaza ca argila sa se dizolve intr-un pahar de apa (3-5 grame de argilă) sa se amestece bine si sa se lase cel puţin 4-5 ore pentru ca argila să se separe de apa. Apoi, se bea doar apa pe stomacul gol. Se mentioneaza sa se bea in fiecare zi timp de 21 zile, fiind apoi necesara o pauza de 7 zile. Se recomandă consultarea unui medic înainte de a începe aceasta metoda de detoxifiere.
Cele mai multe dintre testimonialele legate de aceasta metoda spun ca mai ales grasimea de pe burta este “topita”. Altii considera ca actioneaza la nivel general.
Cei care aplica medicina alternativa considera argila deosebit de benefica pe post de tratament terapeutic pentru o varietate de preocupari legate de sanatate. Spre exemplu, medicul si cercetatorul bulgar Ivan Iotov si-a dedicat mult timp cercetarii argilei albastre si a stabilit ca aceasta are acelasi cîmp de vibratii ca si celulele sanatoase si este capabila sa echilibreze biocampul slabit al omului.
In Detoxifierea cu Argila Exista Contraindicatii
Cura cu argila este contraindicata in tot ceea ce inseamna insuficiente: insuficienta cardiaca majora, insuficienta renala, insuficienta hepatica majora, in bolile de afectare intestinala majora (de exemplu cancerul de colon), in constipatie, in afectiunile urechilor, in afectiunile infectioase interne, in infectii majore, in apendicite, pancreatite, dischinezii biliare, ocluzie intestinala, peritonita.
Argila constipa, deci nu se recomanda persoanelor care au predispozitie catre constipatie. Exista restrictii pe perioada in care se face tratamentul cu argila: nu se consumă alcool, nu se fumeaza, nu se bea cafea, nu se consuma excitante. Începerea unei cure de detoxifiere cu argila, implica automat o dieta.
Sigur că nu este o restrictie severa, dar trebuie sa tinem si o dieta alimentara. Kendra Kattelmann, nutritionist si profesor la South Dakota State University, afirma ca obiceiul de a consuma argila nu este unul cu adevarat util si ca organismul are deja caile lui biochimice pentru eliminarea toxinelor.
Tratament de Infrumusetare cu Argila
E bine de stiut si ca argila a fost folosită în trecut ca tratament de infrumusetare și e un ingredient comun în multe masti de zi. Mountain Rose Herbs, un producator organic cu sediul în Oregon, arata ca argila este benefica in indepartarea impuritatilor si in strangerea porilor, tonifierea pielii, exfolierea celulelor moarte ale pielii si reducerea inflamatiei in acnee.
Potrivit lui Sandy Halliday, expert în sanatate si specialist in detoxifiere, argila este benefica in detoxificarea corpului de toxine despre care se crede ca au cauzat multe simptome, cum ar fi alergii alimentare, dureri de cap, probleme digestive oboseala generala sau letargie.
Tipuri de Argila pentru Detoxifierea Tenului
Argila Alba
Se preteaza pentru toate genurile de piele si o poti folosi la prepararea mastilor faciale oricat de frecvent vrei. Printre avantajele argilei albe se numara efectul calmant si de catifelare a tenului.
Argila Rosie
Este recomandata in cazul unui ten sensibil si uscat. Acest tip de argila intinereste pielea si ii confera tenului un aspect mai frumos.
Argila Roz
E utilizata in cazul in care ai un ten obosit si lipsit de orice urma de stralucire. Specialistii afirma ca argila roz are proprietati foarte benefice, care pot duce la curatarea in profunzime a tenului, conferindu-i acestuia suplete si vitalitate.
Argila verde
E benefica in special pentru tenul predispus la aparitia acneei. Specialistii sustin ca argila verde ajuta la diminuarea inflamatiilor si extrage toxinele din piele.
Pe langa tipurile de argila mentionate mai sus, exista si masti din argila Bentonite, din argila Kaolin, precum si de tip Fuller, care sunt utilizate pentru tenul predispus la acnee. De asemenea, aceste masti curata tenul, facandu-l sa arate perfect.
Specialistii afirma ca mastile cu argila sunt extrem de benefice pentru orice tip de piele, ele fiind recomandate in special pentru tenul mai gras. Pachetele de argila au diverse proprietati de ingrijire a pielii, facand tenul sa aiba un aspect mai fin, mai catifelat si, in general, mai curat.
Ai incercat dieta de slabit cu Argila? Dar cura de detoxifiere? Ce rezultate a avut pentru tine?