In prezent suntem inconjurati de acronime, majoritatea de provenienta engleza, limba internationala a internetului.
In plus, in ultima vreme, prescurtarile au trecut bariera virtuala si au ajuns si in limbajul cotidian, de zi cu zi, incepand cu OK-ul atat de raspandit si, mai nou, chiar cu termenul de LOL.
Pe net se foloseste LOL prioritar din cauza vitezei descriere. Astfel, pe retelele sociale utilizatorii tasteaza cuvantul dupa cateva fraze pe care le considera absolut ridicole, dupa declaratii nastrusnice, dupa bancuri reusite, cu intentia de a-l felicita pe acela ce le-a postat.
Mai ales tinerii sunt dependenti actualmente de tipurile de scriere prescurtata, deoarece au observat ca le economiseste timpul. Riscurile adoptarii in procentaj prea mare al acestui mod de comunicare online sunt insa mari, dovada limbajul de multe ori inteligibil al internautilor, pe care un om care nu este pasionat de lumea virtuala si de modurile de comunicare de pe net s-ar putea sa nu il inteleaga aproape deloc.
Abrevierea a venit din engleza, expresia traducandu-se prin a rade tare, a hohote de ras.
Deoarece cuvantul are o extindere in prezent foarte mare, pana si lingvistii s-au ocupat de el, asa se face ca LOL in urma cu vreo sapte ani, respectiv in 2011, a fost inscris in Oxford Dictionary.
LOL este o abreviere adesea utilizata in scris in comunicarea online, pe bloguri , forumuri, in redactarea de mesaje de tip SMS etc.
Explicatia rezida in faptul ca sensul cuvantului LOL cel mai raspandit este acela de inlocuitor de emoticon „fata zambareata cu gura pana la urechi”.
Daca nu stiati, exista si un alt termen denumit KEK cu o semnificatie radical opusa, desi tot la hohote se refera: daca LOL inseamna ras pe saturate in sens pozitiv, KEK inseamna un ras rautacios, sarcastic.
In mod traditional, acest acronim LOL, ar trebui sa simbolizeze doar rasul copios determinat de un mesaj al utilizatorului cu care comunicam, sa exprime o emotie pozitiva, aprobarea unei glume tari, sa fie pur si simplu un complement, o lauda pentru un banc reusit al unei persoane aflate dincolo de display-ul calculatorului, tabletei sau telefonului nostru, in conexiune directa (sau nu) cu noi, dar nu este chiar intotdeauna asa.
Poate din aceasta cauza acest termen LOL se foloseste de cele mai multe ori cu extrem de multa precautie, mai degraba in conversatiile colocviale ce se desfasoara intre persoane apropiate sau foarte deschise la minte, deoarece, precum se stie, chiar si rasul poate sa fie inteles in moduri diferite, iar reactiile interlocutorilor nostri reali sau virtuale pot sa fie uneori de-a dreptul imprevizibile.
Unii oameni fara un simt al umorului foarte dezvoltat pot sa se simta chiar jigniti daca se rade la un moment dat de spusele lor, neputand face distinctia intre cineva care rade de ceva de au tastat sau spus intr-un videoclip de pe YouTube ori de o poza publicata pe Instagram ori chiar de ei insisi.
Daca nu se intelege foarte clar sensul cuvantului LOL, aceasta abreviere poate sa fie luata drept o insulta cu atat mai grava cu cat acronimul este folosit de mai multe ori intr-o anumita conversatie. Chiar asa! O inflatie de LOL-uri poate sa schimbe total sensul convorbirii online, cu niste consecinte nebanuite pentru cel ce foloseste LOL-ul.
Desi se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte, in cazul abrevierii LOL, putem spuna ca uneori e mai putin grav a se folosi emoticon-ul binecunoscut de fata zambareata, cu gura pana la urechi sau cu un zambet mai sagalnic, decat sa se scrie LOL de prea multe ori. Este ceva mai soft (bland) daca se procedeaza astfel.
Pe internet exista chiar studii ample referitoare la acest acronim larg raspandit in mediul online – LOL, iar in multe dintre ele se dau exemple si de situatii in care acesta ajunge ca sa fie perceput intr-un sens opus.
Spre pilda, daca intr-un anume caz un utilizator a blocat un subiect de pe un forum, chat sau chiar de pe blogul personal, pentru ca cineva i-a scris LOL la comentarii sau in privat, insa fanul acronimului reuseste totusi ca sa ia legatura cu el pe alt canal online, amuzat de supararea inutila a primului internaut, acesta se poate infuria si mai tare, putand sa creada ca aceasta prescurtare este o injuratura care i se aduce, mai ales pentru ca din punctul de vedere al sonoritatii LOL aduce foarte mult cu LOCCO, ce in unele limbi este cuvantul pentru nebun/nebunie.
Sensul insultator se pare ca nu exista initial, ci provine de la tinerele generatii actuale, care au ajuns sa distorsioneze semnificatia originala a multor cuvinte, inclusiv al unor abrevieri online.
Acest lucru isi are explicatia certa in faptul ca, mai ales adolescentii pana in 14 -15 ani, nu prea pot face distinctia corecta intre ce inseamna a rade cu cineva si a rade de cineva, motiv pentru care, in mod absolut gratuit ajung ca sa se simta agresati verbal cand nu e cazul.
Asa se face ca sensul lexical al cuvantului tinde mai nou ca sa se schimbe intr-o masura destul de mare, iar din expresia originala utilizata doar pentru a aproba o gluma buna spusa online, LOL s-a transformat treptat intr-o jignire grava, cu sensuri care se apropie foarte mult de: ratat, prost, idiot, nebun.
Si uite asa, bietul acronim pentru rasul sincer, care inlocuieste emoticon-ul cel mai uzitat de catre internautii de pretutindeni spre a arata altora o emotie umana pozitiva, ajunge in cea mai blamata categorie: a insultelor online.
Tocmai de aceea, sfatul specialistilor in comunicare online este urmatorul: pentru a exprima rasul cand nu comunicam un mesaj cuiva foarte apropiat sau cu simtul umorului foarte bine dezvoltat, care rezista la ironii, este mai intelept ca sa se foloseasca prioritar imaginea Smiley (emoticon) corespunzatoare. Daca acest lucru nu se poate, sa se incerce cu doua puncte urmate de o paranteza inchisa, :), scrise la tastatura fizica sau virtuala de pe ecran (daca e vorba de tableta sau smartphone) si de-abia in ultim caz, cand aceste lucruri nu sunt posibile, sa se scrie pur si simplu LOL (asumandu-si riscurile corespunzatoare).
Tot acesti experti mai spun si ca, pentru o mai buna atenuare a sensului acestui cuvant, nu intotdeauna inteles corect, ar fi bine chiar sa fie pus in ghilimele sub forma „LOL” pentru indulcire), deoarece face parte dintre interjectiile exprimata in mod specific pe internet.