Ce se întâmplă dacă bei multă cafea

Autor: Charmy

Află în continuare:

– La ce riscuri te expui dacă faci abuz de cafea?

– Ce avantaje are băutul de cafea în mod rațional?

Cum începe dimineața ta? Dacă ai o ceașcă de cafea fără de care nu te poți trezi pe deplin și rămâi un soi de zombi întreaga zi, atunci este timpul să te gândești la modul în care această populară băutură, consumată de mulți dintre noi în cantități excesive, îți afectează corpul. Există multe mituri asociate cu cel mai important „dopaj” alimentar: folosirea cafelei. Unii își pun ceașca de cafea chiar și pe măsuța de toaletă ca să câștige timp dimineața când se pregătesc de job sau o iau direct în mașină într-un pahar smart. 

  • Ce este cafeaua?

Această băutură este făcută din semințele prăjite (boabele) provenind de la mai multe tipuri de plante (nu doar ale arborelui de cafea), iar puterea băuturii depinde de gradul de prăjire al acestora. Cafeaua instant nu intră în discuție aici, deoarece puterea sa este mai mică decât a cafelei clasice și, în afară de aceasta, compușii aromatici și aproape toate substanțele utile se pierd în cafeaua instant datorită procesului prelungit de prelucrare.

Principalele lucruri la care trebuie să fii atent când bei cafea în exces

În ciuda faptului că această băutură are avantaje incontestabile, nu este potrivită pentru toată lumea. În plus, doar circa 10% dintre iubitorii de cafea nu abuzează de cafea, restul de regulă beau în medie patru căni pe zi, ceea ce depășește deja norma permisă.

Cafeaua nu trebuie băută niciodată pe stomacul gol, deoarece declanșează producerea hormonului colecistochinină, acela care declanșează digestia. Și dacă nu există mâncare în stomac, atunci nu este nimic de digerat, iar acest proces conduce treptat la apariția arsurilor la stomac și la clare semne de gastrită.

Adevărul conform căruia cafeaua crește aciditatea gastrică, tensiunea arterială și perturbă somnul este deja binecunoscut.

Conservanții, din ce în ce mai mult prezenți în ultima vreme  în cafea, afectează negativ metabolismul, provoacă apariția celulitei.

Un efect revigorant al acestui lichid vine la pachet și cu un dezavantaj major: deși vreme de circa o oră după ce ai băut cafea ai performanțe sporite, după încă o oră, va apărea somnolența și nevoia de a mai bea o cană de cafea.

Hormonul cheie care este produs de corpurile noastre în timpul zilei este cortizolul. El este acela care ajută la trezire dimineața și la adormire seara. Dimineața, nivelul hormonului în cauză este cel mai ridicat, iar dacă bei cafea în acest moment, băutura îi va bloca producția, ceea ce înseamnă că după un timp vom dori să dormim din nou. De obicei, producția de cortizol are loc de la 6 la 9 dimineața, zic specialiștii, iar vârful apare pe la la 8 sau 9 dimineața. Pe cale de consecință, deci cel mai bine este să bei cafea la ora 10 sau după-amiaza, savurând-o pe îndeletă tolănit lângă fotoliul de lângă măsuța de cafea (mai ales dacă lucrezi de acasă).

Cafeaua nu trebuie consumată de femeile însărcinate și nici de mămicile care alăptează. Explicația specialiștilor este simplă: cofeina se acumulează în sângele femeilor însărcinate, pătrunde în placentă și conduce la scăderea cantității de fier și a altor elemente minerale din laptele matern.

Mai mult decât atât, iată ceva ce puțini știu: utilizarea excesivă a cafelei conduce la deshidratare, astfel încât atunci când consumi prea mult din această băutură, echilibrul apei este foarte greu de restabilit.

Cele mai citite articole

Avantajele pe care le aduce cafeaua rațional băută

Cafeaua conține antioxidanți care permit eliminarea radicalilor liberi din organism care contribuie la îmbătrânire. Antioxidanții din cafea ajută și la combaterea cancerului, a anumitor boli de inimă, a ambelor tipuri de diabet și a bolii Parkinson.

Unele studii demonstrează că o cană de cafeaua naturală 100% pe zi poate reduce probabilitatea de a dezvolta cancer de colon și stimulează tractul digestiv.

Cafeaua reduce sau ameliorează complet durerile de cap, deoarece dilată vasele de sânge ale creierului.

Ce se va schimba dacă renunți la cafeaua băută în exces?

  • Corpul tău va învăța să absoarbă mai bine vitaminele

Cofeina anihilează vitamina B, reduce conținutul de fier, potasiu, zinc, calciu din organism. S-au făcut studii în urma cărora s-a stabilit că fie și biată o ceașcă de 150 ml încetinește absorbția calciului cu până la trei ore. Mai mult decât atât, cofeina elimină calciul din corp și, ca urmare a utilizării excesive a cafelei, oasele devin fragile.

  • Poți pierde în greutate

Cofeina afectează glandele suprarenale. Glandele suprarenale funcționează împreună cu glanda tiroidă, care se ocupă de metabolism. Din cauza cafelei, aceasta își încetinește activitatea și și se produse nedoritul proces de acumulare al kilogramelor în plus.

  • Imunitatea ta va crește

Cofeina nu este chiar cel mai bun prieten al sistemului nostru imunitar, din nou din cauza glandei tiroide. Performanța limitată a glandei tiroide conduce la o slăbire a sistemului imunitar, care devine o cauză de afectare a rezistenței la diverse boli. Dacă te simți susceptibil la diferite boli, merită să stai departe de cafea, cel puțin până când te vei simți mai bine. Mai ales acum, în pandemie!

  • Nu vei avea probleme cu ficatul

Cafeaua nu este procesată în cel mai bun mod. Ficatul funcționează pentru a produce enzime care descompun și metabolizează cafeaua. Prin urmare, atunci când sunt necesare enzime pentru alte substanțe chimice dăunătoare, ficatul poate deveni brusc leneș. Mulți băutori de cafea au un ficat leneș.

  • Vei deveni mai energic

Este șocant la prima vedere, dar chiar dacă cafeaua oferă un impuls de energie, în cele din urmă acest truc nu mai funcționează. Cafeaua face ca organismul să producă adrenalină și, dacă o bei tot timpul, ai nevoie de tot mai multă cofeină de fiecare dată pentru ca organismul să răspundă la solicitări cu o eficiență egală.

  • Te vei simți mai sexy

Este vorba din nou despre glanda tiroidă. Această parte a corpului nostru este responsabilă de hormonii care ne controlează libidoul, precum ar fi testosteronul. Deci, odată ce nu mai pui presiune pe glanda tiroidă cu cofeină, vei observa și o îmbunătățire a vieții tale sexuale.

Cercetările privind consumul de cafea sunt adesea contradictorii, dar admiratorii acestei băuturi parfumate nu trebuie să fie convinși că are doar avantaje. Cafeaua poate face minuni și chiar vă poate ajuta să slăbiți (cafeaua verde), dar moderația este importantă. Chiar și o astfel de băutură miraculoasă ne poate afecta negativ corpul.

  • Moderația este bună și când bei cafea

Merită să aruncăm o privire asupra propriilor obiceiuri. S-a făcut un studiu pe 40.000. adulții care spune că a bea mai mult de patru căni de cafea pe zi poate avea un efect negativ asupra longevității noastre.

Cercetările au arătat de multă vreme că și consumul prea mare de zahăr poate duce la o moarte prematură. Și nu va fi neapărat rezultatul excesului de greutate sau al obezității morbide, ci al deshidratării asociate cu un nivel ridicat de zahăr în sânge care, aspecte care dacă nu sunt controlate, ne expun riscului de a dezvolta diabet.

Poate că este timpul pentru a bea și tu cafea mai cu măsură. Ce părere ai?

Cele mai citite articole