Ce este humusul? Humusul este un preparat delicios si cremos, in ingredientele caruia predomina nautul.Cuvantul humus provine din limba araba si se traduce prin naut. In tarile estice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu este popular inca din cele mai vechi timpuri.
De fapt, egiptenii consumau humus inca din secolul al 13-lea. Astazi, humusul este cunoscut ca o gustare sanatoasa in intreaga lume. In Israel humusul este consumat la fiecare masa. Adaugarea de humus in dieta zilnica poate ajuta la reducerea riscului de cancer si boli de inima.
De ce este humusul sanatos pentru organismul uman?
Acesta nu contine ingrediente speciale dar, ingredientele din care este preparat sunt compuse din substante nutritive benefice. In afara de naut, humusul contine, de asemenea, ulei de susan sau ulei de masline extravirgin, usturoi, suc de lamaie, sare si o varietate de alte ierburi. De exemplu se poate adauga patrunjel proaspat tocat.
Humusul este cunoscut ca o gustare bogata in proteine. Nu numai atat, dar humusul contine o multime de grasimi sanatoase, fibre importante si numeroase alte elemente nutritive esentiale, cum ar fi zinc, fier, mangan, potasiu, magneziu, cupru, seleniu, calciu, fosfor, betaina, colina, vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K si vitamine B, cum ar fi acid folic, B1, B2, B3, B5, B6 . Humusul include, de asemenea, acizi grasi omega-3 si omega-6. Mai jos puteti observa o diagrama cu substantele nutritive pe care le contine o ceasca de humus de casa.
Nutrient Cantitate Valoare zilnica: Calorii 435 22% Carbohidrati 49,5 g 16% Fibre 9,8 g 39% Proteine 12g 24% Total grasimi 21,2 g 33% Acizi grasi Omega 3 182 mg N/A Acizi grasi Omega 6 5005 mg N/A Vitamina A 30 IU 1% Vitamina C 19,4 mg 32% Vitamina K 7,4 mcg 9% Acid Folic 145 mcg 36% Vitamina B1 0,2 mg 15% Vitamina B2 0,1 mg 8% Vitamina B3 1.0 mg 5% Vitamina B5 0,7 mg 7% Vitamina B6 1,0 mg 49% Zinc 2,7 mg 18% Fier 3,8 mg 21% Mangan 1,4 mg 70% Magneziu 71,3 mg 18% Potasiu 426 mg 12% Seleniu 5,9 mcg 8% Calciu 121 mg 12% Fosfor 271 mg 27% Cupru 0,6 mg 28%
8 motive pentru a manca humus zilnic
Mentine controlul greutatii
Fibrele si alte elemente nutritive din humus il fac excelent pentru a gestiona greutatea. Te ajuta sa eviti supraalimentarea sau sa castigi in greutate. Fibrele din naut, de asemenea, ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange si lupta impotriva poftelor alimentare. Prin urmare, poate ajuta la reducerea riscului de orice boli legate de obezitate, cum ar fi boli de inima, diabet si hiperglicemie.
Cele mai citite articole
Duce la scaderea riscului de cancer
Nautul din humus poate ajuta la scaderea riscului de cancer, cum ar fi cancerul colorectal. Acest lucru se datoreaza capacitatii nautului de a mentine sistemul digestiv sanatos, fara substante toxice si bacterii daunatoare.
Este o sursa buna de proteine pe baza de plante
Asa cum am mentionat mai sus, humusul este o sursa excelenta de proteine. O cana de humus de casa contine 12 grame de proteine sau 24% din aportul zilnic recomandat de proteine.
Reduce colesterolul
Nautul din humus ajuta, de asemenea, pentru a reduce colesterolul. Leguminoasele, cum ar fi nautul, sunt menite sa reduca nivelul de colesterol. Intr-un studiu din 2008 cercetatorii au descoperit ca 45 de persoane cu varste cuprinse intre 30 si 70 de ani au redus nivelul de colesterol din sange consumand zilnic naut. Uleiul de masline din humus poate reduce inflamatia si ajuta la administrarea lipoproteinelor cu densitate mare (HDL).
Este excelent pentru sanatatea digestiva
Fibrele din naut sunt considerate a fi benefice pentru sistemul digestiv. Nautul scurs contine fibre solubile care sunt tolerabile pentru pacientii cu sindrom de colon iritabil (IBS) si alte probleme digestive. Fibrele insolubile vor ramane nedigerate pana cand ajung la colon.
Studiile au aratat ca bacteriile din colon pot metaboliza fibrele din naut, care apoi produc cantitati mari de acizi grasi cu lant scurt (SCFAs).
Reduce inflamatia
Inflamatia este un semn ca organismul este plin de toxine. Humusul poate ajuta la reducerea inflamatiilor, cum ar fi artrita. Uleiul de masline, usturoiul si nautul din humus contin proprietati anti-inflamatorii.
Este bun pentru sanatatea oaselor
Uleiul de susan este ingredientul principal din tahini care se gaseste in humus. Semintele de susan contin minerale, cum ar fi seleniu, fosfor, magneziu, fier, calciu, zinc si cupru care ajuta la sanatatea oaselor.
Imbunatateste sanatatea inimii
Uleiul de masline este un ingredient cheie in humus care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Uleiul de masline poate imbunatati metabolismul. Studiile au asociat, de asemenea, un risc mai mic de boli de inima din cauza proprietatilor antioxidante care se gasesc in naut.
Alternative la reteta de humus de casa
Unii oameni au probleme cu digestia, inclusiv a nautului. Ca o alternativa, incercati sa inlocuiti nautul cu doua cesti de dovlecel decojite si amestecate cu avocado. De asemenea, adaugati o lingura de ulei de masline pentru aroma.
In afara de aceste retete de humus exista si alte ingrediente pe care le puteti utiliza in loc de naut, cum ar fi cartofi dulci, fasole neagra, ardei, curry, ardei iute sau coriandru.