Pentru că unele persoane adopta un stil de viaţă sănătos bazat pe o alimentaţie vegetariană, iar altele aleg să ţină posturile mari de peste an, este important ca acestea să cunoască toate fructele şi legumele bogate în proteine pe care pot să le consume pentru a aduce un aport important de proteine corpului.
Proteinele sunt esenţiale pentru dezvoltarea organismului uman, pentru regenerarea ţesuturilor şi menţinerea masei musculare. Cei ce intenţionează să reducă consumul de carne, pot să consume fructe şi legume care sunt bogate inproteine. Din păcate, unii consumatori nu ştiu nici măcar ce este aronia sau alte alimente vegetale bogate în proteine, de aceea pot face alegeri greşite în acest sens. Tranziţia de la proteină animală la cea vegetală este foarte uşoară graţie fructelor şi legumelor disponibile în acest sens.
Diferă proteinele furnizate de diete vegetale de cele animale?
Cele mai citite articole
Răspunsul este unul negativ! Proteinele furnizate de alimentele vegetale nu diferă cu nimic de acelea furnizate de carne, având aceeaşi calitate. Există o mare varietate de legume, fructe şi plante oleagioase ce conţin cantitatea necesară de proteine, de vitamine şi de minerale. Specialiştii în nutriţie asigura persoanele care doresc să adopte o dietă vegetală că este posibil să obţină toate proteinele de care au nevoie.
Valoarea zilnică recomandată de proteine este de 50 de grame pentru majoritatea adulţilor, de aceea este important să se consume alimente bogate în aceşti nutrienţi, printre care se numără:
- aronia melanocarpa, un fruct mic, rotund, cu un gust dulce-acrişor, originar din America de Nord, care conţine o cantitat de 4 grame de proteine la sută de grame, dar şi foarte multă vitamina C;
- rodia, un fruct minune, fiind foarte bogată în proteine şi în antioxidanţi, un fruct întreg conţinând aproximativ 4.7 grame de proteine;
- avocado, un fruct care se numără în preferinţele şi căutările vegetarienilor, inclus în alimentaţia bebeluşilor, cel mai popular preparat fiind pasta de guacamole. Un fruct de avocado conţine 3 grame de proteine, fiind bogat şi în fibre, minerale şi antioxidanţi;
- kiwi, un fruct delicios, răcoritor, ideal de savurat pe perioada verii, ce poate fi consumat în smoothie-uri, salate şi fructe, în sucuri, un singur fruct conţinând 2 grame de proteine;
- cireşe, o adevărată încântare pentru consumatori pe timpul verii. O cană de cireşe conţine 3% din valoarea zilnică recomandată de proteine.
Pe lângă fructele minunate bogate în proteine, vegetarienii pot aduce un aport de proteine în dieta lor consumând următoarele legume în stare crudă sau gătită:
- broccoli, o delicioasă garnitura la orice carne slabă, bogat în aminoacizi esenţiali, o cană de broccoli conţinând 2.5 grame de proteine;
- spanac, cea mai sănătoasă planta leguminoasa ce poate fi consumată atât în stare crudă, cât şi în formă fiartă sau la aburi;
- mazăre, o legumă preţioasă, versatilă, ce poate fi adăugată în supe, în orez sau servită drept garnitură, boabele oferind o aromă subtilă oricărui preparat;
- fasolea, lintea şi soia, cele mai bogate în proteine leguminoase, cu un conţinut impresionant de nutrienţi importanţi pentru sănătatea organismului uman.