Camerele spion – dispozitive perfect legale şi de un real ajutor pentru persoanele fizice şi juridice deopotrivă

Autor: Charmy
Camerele spion – dispozitive perfect legale şi de un real ajutor pentru persoanele fizice şi juridice deopotrivă, Charmy

Cu siguranţă, popularitatea de care se bucura în ultimii ani aceste mici dispozitive denumite camere spion le-a adus în atenţia publicului larg. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice îmbrăţişează această opţiune pe care o au pentru a-şi supraveghea angajaţii, apropiaţii sau persoanele care le pot pune în pericol  bunurile, familia sau sănătatea, ori chiar afacerea lor. Opţiunea aceasta este reglementată de legislaţia română într-un cadru legislativ foarte bine definit, care le da potenţialilor utilizatori şansă de a înţelege mai bine de ce este aceasta o alegere bună sau de ce ar trebui să o evite.

În ce condiţii legislative poate fi folosită o cameră spion?

Camerele spion, conform legislaţiei româneşti, sunt camere ale căror înregistrări video sunt considerate date cu caracter personal. Dacă înregistrările video surprinse de aceste camere pot duce la identificarea unor persoane, atunci sunt clasificate ca şi date personale care nu releva doar informaţii despre identitatea unei persoane, ci şi despre locul în care se află persoana şi activitatea întreprinsă. De aceea este nevoie ca înregistrările video ale camerelor de supraveghere să fie reglementate în acelaşi fel ca şi alte tipuri de date cu caracter personal.

Concret, folosirea camerelor spion în spaţiile public sau private este reglementată de Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, dar şi de Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video. Se recomandă semnalarea obligatorie a prezenţei camerelor video în spaţiile publice, dar şi în cele private. Este interzisă montarea sau folosirea camerelor spion unde ar putea să atenteze la intimitatea unei persoane. Aceste spaţii includ cabine de probă, vestiar, toaletă şi altele similare.

Cele mai citite articole

Camerele spion pot avea diferite forme, dar sunt de mici dimensiuni astfel încât pot fi montate în orice fel de obiect, de la nasturele cămăşii, până la întrerupătorul din cameră. Indiferent de model, cumpărătorii trebuie să se asigure că îşi aleg camere de supraveghere suficient de mici astfel încât să nu fie depistate.

Este legală supravegherea angajaţilor cu ajutorul camerelor spion?

Supravegherea membrilor familiei sau a angajaţilor din locuință (de tip bonă sau îngrijitor) este asigurată de camerele spion. Pe de altă parte, supravegherea angajaţilor la locul de muncă cu ajutorul acestor camere este un subiect mai delicat. Antreprenorii şi reprezentanţii companiilor pot alege această opţiune cu condiţia de a anunţa angajaţii că sunt urmăriţi.

Este foarte important că scopul acestei înregistrări să pună interesele companiilor prioritare comparativ cu interesele angajaţilor şi să se bazeze pe anumite bănuieli pe care antreprenorii le au ori nereguli semnalate de clienţi sau parteneri de afaceri. Este important ca angajatorii să respecte legea şi să  colecteze în mod responsabil datele cu caracter personal, protejând drepturile şi interesele angajaţilor.

Cele mai citite articole