Trump: Cu telecomanda si valiza atomica

Autor: Charmy

Trump: Cu telecomanda si valiza atomica, Charmy

Multi vorbesc despre televiziunea interactiva. Dar numai un telespectator joaca ping-pong cu televiziunea: presedintele SUA, Donald Trump.

Este ora sase si un sfert dimineata, in „Studio F” din Manhattan. Tineti-va bine, acum vine ceva interesant, spune moderatorul emisiunii „Fox and Friends”, Brian Kilmeade. Fondul sonor este parca desprins din „Star Wars”.

Kilmeade le arata in acea dimineata de joi, cu cateva zile inainte de revelion, celor aproximativ 1,6 milioane de telespectatori matinali patru imagini infatisand doua nave. Moderatorul afirma ca este un petrolier chinezesc care aprovizioneaza undeva in largul marii o nava nord-coreeana cu petrol. Imaginile au fost surprinse de sateliti de spionaj americani si au fost publicate de ziarul Chosun Ilbo care apare in Coreea de Sud.

„Acestea sunt dovezi care dau de gol China, nu-i asa?” o intreaba Kilmeade pe experta in materie de politica externa a „Studio F”, Kiron Skinner. „Absolut”, raspunde ea, explicand de ce China incalca embargoul ONU impotriva Coreei de Nord. „Astfel, guvernul chinez sprijina contrabanda ilegala”, subliniaza Skinner. „Aceasta transforma China intr-un sustinator al programului atomic santajist al Coreei de Nord”, adauga experta.

Doua ore mai tarziu, cam cu o jumatate de ora inainte de a se duce sa joace golf, presedintele SUA, Donald Trump, a reactionat la relatarea matinala. China a „fost prinsa in flagrant delict” a scris pe twitter seful Casei Albe, adaugand ca este dezamagit. Nu trebuie uitat ca Trump si presedintele Chinei, Xi Jinping, au celebrat public recent ceva ce s-ar putea numi prietenie. Cateva ore mai tarziu, Trump a povestit unui reporter al New York Times, impreuna cu care a luat masa in clubul sau de golf, ca a aflat stirea cu cele doua petroliere de la Fox.

Cele mai citite articole

Cam o data la trei zile Trump mentioneaza emisiunea „Fox and Friends” sau o tema a emisiunii pe twitter. Intre orele sase si opt dimineata, timpul de emisie al „Fox and Friends” pe coasta de est a SUA, degetele lui Trump sunt foarte active pe iPhone. Marti, 02.01.2018, Trump i-a adus elogii liderului sindical si aparator al frontierei, Brandon Judd, care i-a facut presedintelui o foarte buna impresie in emisiunea „Fox and Friends”. @foxandfriends a fost chiar mentionat pe Twitter de presedinte.

Intr-o perioada in care mass media aproape fara exceptie se straduiesc sa interactioneze cu utilizatorii, Trump este primul care face o experienta de interactiune cu un post TV. Fiindca Trump comenteaza pe twitter relatari despre Trump ale „Fox and Friends” iar „Fox and Friends” relateaza despre aceste mesaje pe twitter ale lui Trump. „New York Times” a calificat deja aceasta emisiune matinala drept „cea mai influenta emisiune din America”, deoarece principalul ei fan se numeste Donald Trump si acesta este, totusi, cel de-al 45-lea presedinte al SUA.

Trump ar putea fi influentat de mass media

„Fox News” si in special „Fox and Friends” au mare influenta asupra presedintelui”, afirma Matthew Dallek, profesor la George Washington University. „El are o neincredere profunda in propriile servicii secrete”, a declarat politologul pentru DW. „Este greu de spus ce informatii primeste de la servicii si ce informatii ii provin de la televiziunea prin cablu, dar este evident ca ‘Fox News’ este in ochii sai o sursa demna de incredere. De aceea are puterea sa-i influenteze agenda. Asa ceva nu a mai existat pana acum la Casa Alba.”

Problema este insa urmatoarea. „Fox News” este perceput ca un post TV apropiat lui Trump dar traieste, la fel ca si alte trusturi mass media din dramatizarea evenimentelor. Si asta ar putea face ca politica lui Trump sa devina conflictuala. Un exemplu este razboiul verbal cu Coreea de Nord. „Doar fiiindca in primul an de mandat al lui Trump nu am avut nicio criza severa de politica externa – aceasta nu insemana ca in continuare va fi tot asa”, a afirmat Dallek. „Un motiv in acest sens nu ar fi doar propria sa instabilitate si necunoastere, dar si increderea lui Trump in voci cum sunt cele de la „Fox News.” In caz de ceva, drumul de la telecomanda la valiza atomica nu ar fi deloc lung pentru presedinte, a mai spus politologul.

Trump a declarat via twitter pe 11 decembrie 2017 ca nu sta in fata televizorului intre patru si opt ore pe zi. Anterior, New York Times publicase un amplu dosar privind obiceiurile cotidiene ale presedintelui. Informatiile i-au fost furnizate ziarului de 60 de colaboratori ai lui Trump, care au fost chestionati de ziaristi. Ingredientele zilnice sunt zeci de cutii de Coca-Cola dietetica si minimum patru ore de privit la televizor. Aparatul TV cu o diagonala impresionanta de 60 de toli, instalat in camera de sedinte, functioneaza chiar non-stop, au mai aflat ziaristi de la NYT. Daca sonorul este inchis, Trump citeste burtiera care promite cu regularitate furnizarea de „Breaking News”.

Cele mai citite articole