Avantajele inchirierii unei hale industriale

Autor: Charmy

Avantajele inchirierii unei hale industriale, Charmy

Dezvoltarea industriala joaca un rol important in sustinerea dezvoltarii unei comunitati. Dupa o lunga perioada in care, in anii 90, vechile fabrici comuniste, nelipsite din orice judet, au disparut una cate una, in Romania au inceput sa apara timid mici intreprinzatori care isi asuma curajul de a dezvolta o afacere. Obligati pe de o parte sa faca fata birocratiei, iar pe de alta parte sa reziste concurentei altor companii straine care deruleaza afaceri similare in tara noastra, acesti antreprenori sunt o solutie pentru dezvoltarea comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Principiile noii economii de piata au atras dupa sine si gasirea unor solutii referitoare la locatiile unde noile firme sa isi poata desfasura activitatea. Necesitatea unor spatii vaste care sa permita accesul masinilor care livreaza sau incarca marfa, zone de parcare si evitarea traficului oraselor a dus la aparitia halelor industriale. Au aparut firme specializate in construirea si inchirierea unor astfel de constructii. Fie ca vorbim despre hale industriale Cluj, Bucuresti, Ploiesti sau Iasi, aceste constructii ofera numeroase avantaje oamenilor de afaceri, fie ca activeaza in domeniul agriculturii, al industriei auto, materiale de constructii etc.

Unul dintre aceste avantaje este dat de faptul ca structura unei hale industriale nu necesita costuri atat de mari precum o constructie din beton. De asemenea, costurile de intretinere sunt unele acceptabile. Inchirierea unei hale industriale este o solutie perfecta pentru un intreprinzator in domeniul agricol care are nevoie sa depoziteze in anumite conditii o cantitate mare de legume, cereale, fructe etc., pe care ulterior sa le livreze rapid catre partenerii de afaceri. 

Potrivit arenaconstruct.ro, cererea bruta de spatii industriale si de logistica din Romania a crescut in 2017 cu circa 15% la peste 525.000 mp, inregistrand un nou maxim istoric. Cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor de logistica, transport si distributie, care au inchiriat in total 290.000 mp, respectiv peste 55% din total. Retailerii au fost, de asemenea, printre cele mai active companii anul trecut, suprafata contractata de acestia cumuland peste 110.000 mp, adica putin sub un sfert din totalul inchiriat. Pentru activitati de productie au fost inchiriati aproape 100.0000 mp, insa merita de mentionat faptul ca aceste companii prefera cu predilectie sa detina in proprietate spatiile de productie. Din acest motiv, ponderea inchirierilor de astfel de spatii nu reflecta dinamica acestui sector.

Un alt element pozitiv al pietei il reprezinta faptul ca aproape 430.000 mp, respectiv peste 80% din suprafata totala inchiriata in 2017, reprezenta cerere noua – contracte noi de inchiriere, extinderi si pre-inchirieri, restul fiind reinnoiri de contracte si relocari.